Tekstovi iz kategorije: Saveti i edukacija

Savet nedelje

Prevencija trovanja olovom

Prevencija trovanja olovom

Međunarodna nedelja akcije za prevenciju trovanja olovom,

20–26. oktobra 2013.

 

Problem trovanja olovom

Trovanje olovom je problem čija je prevencija u potpunosti ostvariva. I pored te činjenice, procenjuje se da je izloženost olovu i dalje odgovorna za 0,6% globalne opterećenosti bolestima, najizraženijom u najmanje razvijenim područjima. Takođe se procenjuje da ekspozicija olovu u periodu detinjstva utiče na pojavu novih 600.000 slučajeva dece ometene u razvoju, godišnje.

 

Detaljnije

PONAŠANJE I MERE ZAŠTITE STARIH ZA VREME TOPLIH TALASA

Preporučene mere zaštite zdravlja starijih osoba, pri izlaganju visokim temperaturama vazduha, naročito obolelih od kardiovaskularnih i drugih hroničnih bolesti:
 
1. Starije osobe se nikako ne smeju izlagati sunčevom zračenju u razdoblju od 10 do 17 časova, naročito ne stariji srčani bolesnici niti bolesnici oboleli od šećerne bolesti u strijem životnom dobu;
 
2. Prilikom izlaska iz kuće/stana, starije osobe moraju obavezno zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom;
 
3. Preporučuje se da tečnost uzimaju redovno, do 2 litre dnevno, bilo kao 8 čaša negazirane vode, bilo u obliku supa ili čorba, variva ili čajeva. Preporučuje se izbegavanje prženih, pohovanih, slatkih i jako zasoljenih i začinjenih jela, uz konzumiranje puno sezonskog voća i povrća, pridržavajući se pri tome osnovnih pravila zdrave ishrane;

Detaljnije

INFORMACIJA ZA JAVNOST O PONAŠANJU ZA VREME TALASA VELIKIH VRUĆINA

Tokom perioda izuzetno visokih temperatura (talasa vrućina) pridržavajte se sledećih preporuka:

RASHLADITE VAŠU KUĆU/STAN

– Održavajte prostor vaše kuće/stana hladnim. Proverite temperaturu između 8 i 10 časova. Preporučljivo je da tokom dana temperatura u unutrašnjem prostoru bude niža od 32°C, odnosno 24°C tokom noći. To je posebno važno ukoliko su u pitanju deca ili stariji od 60 godina ili osobe obolele od hroničnih bolesti.
– Koristite rashladnu moć hladnijeg noćnog vazduha. Kako biste rashladili vaš prostor, otvorite prozore i roletne tokom noći ili u ranim jutarnjim časovima (ukoliko smatrate da je do bezbedno) dok su spoljnje temperature niže.
– Onemogućite prodor toplom vazduhu u prostor vašeg doma. Zatvorite prozore i navucite zastore (roletne, žaluzine) ukoliko ih imate, posebno na prozorima koji su na sunčanoj strani. Isključite rasvetu i aparate koji greju u najvećoj mogućoj meri.
– Postavite zastore (draperije, svetliju tkaninu, veće peškire ili sl.) na prozore koji se nalaze na sunčanoj strani.
– Proširite mokre, oceđene peškire unutar prostorije kako bi rashladili vazduh. Tada će se povećati i vlažnost vazduha.
– Ukoliko koristite klima uređaj, dobro zatvorite vrata i prozore kako biste štedeli električnu energiju.
– Električni ventilatori mogu biti od koristi, ali samo ukoliko su temperature niže od 35°C.

Detaljnije
Leto

Briga o zdravlju u letnjim mesecima

Briga o zdravlju tokom toplih letnjih dana obuhvata:

NAČIN ISHRANE

-redovne obroke (obavezan doručak, lagan ručak, lagana večera, dve dnevne užine) koji će sačuvati snagu, održati dobru koncentraciju i okrepiti organizam.
Konzumiranje:
• hleb – shodno polu, uzrastu, fizičkoj aktivnosti i vrsti rada, tokom dana 4–7
parčića srednje veličine.
• 1–2 porcije mleka odn. mlečnih proizvoda odgovarajućeg procenta mlečne masti.
• termički dobro obrađena mesa (piletinu, ćuretinu, ribu, junetinu, teletinu) putem kuvanja, dinstanja ili na grilu, tokom 4–5 dana u nedelji.
• dobro oprano voće kroz prepodnevnu i poslepodnevnu užinu (oko 500 g/dan ).
• dobro oprano sveže povrće uz doručak i ručak (oko 300 g/dan).
• povrće u vidu ukusnih (umereno začinjenih, bez pikantnih dodataka) kuvanih jela – supa, čorbi, variva.

 

 

Detaljnije
Prevencija salmoneloze

PREVENCIJA SALMONELOZE

 

Čovek je važan činilac u izazivanju masovnih trovanja salmonelama. Osoblje zaposleno na pripremi hrane u kuhinjama javnih ugostiteljskih objekata, menzama, dečjim vrtićima, bolnicama i sl. može, ako se ne pridržava strogih higijenskih načela pri pripremi hrane i nosilac je klica, izazvati epidemije salmonela.

Budući da su salmoneloze pre svega patogene za životinje, a u manjoj meri za čoveka, potrebna je velika infektivna doza uzročnika, za neke vrste više miliona pa i milijardi klica, da bi čovek oboleo.

Detaljnije